Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ηρακλής Λαμπαδαρίου: Τάξη δημιουργική με φαντασία αρκετή



Αν έχεις μεράκι, επιμονή, όρεξη και φαντασία, κι αν αυτά συνδυάζονται με φρέσκιες ιδέες και μπόλικη δημιουργικότητα και φυσικά ένα ανοιχτό μυαλό, τότε το αποτέλεσμα έχει σίγουρα δυναμική και χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακό.
Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα το «τάξη δημιουργική με φαντασία αρκετή» του φιλόλογου Ηρακλή Λαμπαδαρίου. Είναι το πρώτο δημιούργημα που οι νεοσύστατες εκδόσεις Σαΐτα διοχετεύουν δωρεάν διαδικτυακά, πιστές στο σύνθημά τους ότι οι ιδέες άρα και τα βιβλία που τις περιέχουν οφείλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η ψηφιακή ανάγνωση γίνεται σε pdf, mobi και epub.
Δεν είμαι παιδαγωγός, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν διέκρινα την αγάπη για το παιδί και την απόφαση να μεταδώσει τις ιδέες του και τις γνώσεις του ο νεαρός συγγραφέας.
Πόσες φορές δεν μονολόγησα πόσο δίκιο έχει, βλέποντας μέσα από τα μάτια της δικής μου μαθητικής ηλικίας. Τότε βέβαια όλα ήταν διαφορετικά και οι γνώσεις στείρες. Απομνημόνευση και επιβράβευση με καλή βαθμολογία για την εισαγωγή σε μια Σχολή.
Σήμερα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες αλλά και μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες. Κι από την άλλη, ο χρόνος πιέζει και συμπιέζει. Ο δάσκαλος θέλει να βγάλει την ύλη στο χρονοδιάγραμμα. Θέλει βέβαια να έχει και καλούς μαθητές, σίγουρα είναι μια ανταμοιβή και για τον ίδιο.
Ο συγγραφέας μοιράζεται τις δικές του ιδέες με όποιον ενδιαφέρεται για τη σωστή μάθηση. Η στείρα παπαγαλία και η καλή βαθμολογία δεν είναι απόδειξη γνώσης σταθερής, αλλά παροδικής απομνημόνευσης για να περάσει ο μαθητής στο επόμενο στάδιο της ζωής του.
Στο βιβλίο παρουσιάζεται μία δημοκρατική μέθοδος προσέγγισης που στηρίζεται στην συνεργασία δασκάλου-μαθητή και στην κατανόηση των ατομικών αναγκών του. Προτείνονται σύγχρονοι τρόποι, διάδραση, διαδικτυακή μάθηση, χρησιμοποίηση καθημερινών υλικών σε συνδυασμό με τη φαντασία που γίνεται δημιουργική, κάθε τι που θα εξάψει τη δημιουργικότητα των παιδιών και θα τα κάνει να νιώσουν πραγματικό ενδιαφέρον για το μάθημα. Ο τελικός στόχος είναι γνώση σφαιρική, τόλμη στην έκφραση γνώμης και ιδεών, ανάπτυξη της κοινωνικής προσφοράς, της έννοιας της συνύπαρξης, κατανόηση του σύγχρονου κόσμου μέσα από την ενημέρωση και την αναζήτηση λύσεων.
Πολλά θα μπορούσα να πω, αλλά κινδυνεύω να γράψω έκθεση ιδεών. Περιορίζομαι να αναφερθώ στο παραμύθι των λέξεων, εκεί όπου το λαγωνικό προσπαθεί να πάρει με το μέρος του τα γράμματα και να διαλύσει την αρμονία τους. Απολαυστικό πραγματικά.
Τάξη δημιουργική με φαντασία αρκετή: ένα ελεύθερο βιβλίο για καινοτόμα πνεύματα.

2 σχόλια:

  1. Να γιατί λέω ένα βιβλίο πρέπει να παράγει παιδεία. Μπράβο στον δημιουργό, ευχαριστούμε εσένα για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο Μαρία. Ο δημιουργός είναι ένας νέος άνθρωπος με πολλά φαντασία και διάθεση εξεύρεσης τρόπων για την καλύτερη κυκλοφορία των ιδεών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...