Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νικόλας Σμυρνάκης: Η καταγωγή του τάνγκο

Ένα δωρεάν ψηφιακό απόκτημα όχι μόνο για τους λάτρεις του χορού αλλά και των λέξεων.

Ένας συγκερασμός αφήγησης, μουσικής και χορού γίνεται ταυτόχρονα ύμνος στον Έρωτα. Γιατί όλα από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν. Γιατί τόσο μελάνι χύθηκε για χάρη του. Γιατί η μουσική και οι χορευτικές κινήσεις του τάνγκο είναι έρωτας και πάθος από μόνα τους.

Η αφήγηση στηρίζεται στο μύθο της καταγωγής του έρωτα όπως την αποδίδει ο Αριστοφάνης ως καλεσμένος στο συμπόσιο του Πλάτωνα. Λέει λοιπόν ο μύθος πως κάποτε τα γένη ήταν τρία: το αρσενικό (αυτό που έλκει την καταγωγή από τον ήλιο), το θηλυκό (που έλκει την καταγωγή από τη γη) και το ανδρόγυνο (που έλκει την καταγωγή από τη σελήνη). Είχαν μεγάλη δύναμη και τόλμησαν να τα βάλουν με τους θεούς. Αυτή η ασέβεια τιμωρήθηκε από το Δία που τα χώρισε. Εκείνα όμως πεινούσαν το ένα για το άλλο κι αγκαλιάζονταν σφιχτά χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο, οπότε πέθαιναν από πείνα και αδράνεια. Κι ο πατέρας των θεών σαν να λυπήθηκε τους ανθρώπους κι όρισε να ψάχνει το κάθε μισό να βρει το υπόλοιπο ταίρι του. Και να ο έρωτας, η πείνα για αυτό που μας είναι οικείο, η αναζήτηση και η ικανοποίηση με την επανένωση. Ένωση, χωρισμός, επανένωση, ενώ οι κινήσεις, τα λόγια και η μουσική επιχειρούν να ενωθούν και αυτά, αναζητώντας και αναγνωρίζοντας.

Το έργο παρουσιάστηκε σε μορφή μουσικής αφήγησης στα εγκαίνια της έκθεσης «Κατά τείχη…Tango» στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιούλιο του 2011.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το βίντεο της παράστασης.

Το δικό μου σχόλιο είναι ότι εντυπωσιάστηκα και από το κείμενο αλλά και από το αντίστοιχο βίντεο. Βλέποντας τις χορευτικές κινήσεις των ζευγαριών σε συνδυασμό με την μουσική και την αφήγηση δε μπορείς παρά να νιώσεις τη μαγεία των συναισθημάτων να περνάει στο δικό σου σώμα, να τρανταχτείς από τις δονήσεις που η αβεβαιότητα του χωρισμού και της μοναξιάς, η ελπίδα της αναζήτησης και το πάθος της επανένωσης μεταδίδουν. Μεταλαμβάνεις σαν θεατής, ακροατής και συμμέτοχος καθώς σώμα και ψυχή δένονται και δίνονται ολοκληρωτικά στην ιδέα του έρωτα, στην ιδέα του τάνγκο.

Το κείμενο του ψηφιακού βιβλίου είναι του Νικόλα Σμυρνάκη ενώ η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον Κώστα Καρνίκη.

Το έργο υποστηρίζεται από την ανοικτή βιβλιοθήκη www.openbook.gr, ενώ στον δικτυακό τόπο www.IslandOfMan.me θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σχετικά με τα πριν, τα εν διαρκεία και τα μετά αυτής της πολυσυλλεκτικής προσπάθειας. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και τα δύο παραπάνω σημεία αναφοράς. Θα σας εκπλήξουν πολύ ευχάριστα.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Ποια είναι η ακριβής διεύθυνση που μπορούμε να βρούμε το e book;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Πολύ ωραία προσπάθεια. Πού μπορούμε να κατεβάσουμε το ψηφιακό βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη παρουσίαση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σας!! Ευχαριστώ και προσωπικά!! Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα από http://www.islandofman.me/ και http://www.openbook.gr/.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Και πάλι συγχαρητήρια. Η ακριβής διεύθυνση του e book είναι
    http://www.islandofman.me/post/19568762718

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...