Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μια πολύτιμη άποψη

Είναι πολύ σημαντικό όταν κάνεις τον αναγνώστη να ταξιδέψει μαζί σου διαβάζοντας αυτό που δημιούργησες. Αυτή είναι η χαρά, η τιμή και η απολαβή του δημιουργού, κι ακόμη εντονότερα γίνονται όλα αυτά όταν τα εισπράττεις μέσω των λόγων για το έργο σου ενός αγαπημένου και σημαντικού για εμένα συγγραφέα, του Μιχάλη Σπέγγου. Ένα μέρος από όσα μου έγραψε για το μυθιστόρημά μου "Αραμπέλα/τα όρια της πίστης". Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. 

Ξεκινάμε με μια ιστορία του παρελθόντος.  Άψογα δοσμένη.  Με μεταφέρεις στο χρόνο και στον φανταστικό τόπο.  Αλλά εκεί που με πήρες ήταν η αποφυγή των κλισέ και των προσδοκιών μέσω ανατροπών .  Ο Καστίγιο δεν είναι τελικά ο απόλυτα κακός πυργοδεσπότης της εποχής.  Είναι ένας παραδομένος στα πάθη του ερωτευμένος άνθρωπος, γιατί γενικά το όλο βιβλίο εκτός των άλλων ένας ύμνος στον έρωτα είναι.  Παράνομος και μιαρός ναι αλλά βαθιά ερωτευμένος και μέσα στον έρωτά του δείχνει πρωτόγνωρη και θαυμαστή μεγαλοσύνη Μέσα σε όλο αυτό βάλε την εξαιρετική παρουσίαση χαρακτήρων από τον Κράλη μέχρι τον Νοτάριο αλλά και τον Δόκιμο και την Γιουλή.  Το θέμα της εικόνας από την εποχή της εικονομαχίας επίσης.  Ο Όχλος.  Οι δεισιδαιμονίες. 
Πάμε τώρα στο δεύτερο μέρος. Μέσω ενός γράμματος.  Εκεί παίζεις με το μεταφυσικό μεταφέροντας μας σε αντίστοιχους κόσμους και μας κάνεις να αναρωτιόμαστε αν το μεταφυσικό συνέβη ή θα συμβεί.  Τόσο το απόλαυσα αυτό, μα τόσο πολύ. 
Μετά πάμε στο παρόν.  Άλλος ένας έρωτας και μια αντιζηλία αλλά με αδιάρρηκτα δεσμά με τους προγόνους και με το τι έγινε στο παρελθόν.  Ζωντανοί χαρακτήρες ΄’άλλης εποχής και μπράβο σου γιατί αυτός ο αέρας της αλλαγής της εποχής μου πέρασε.  Μετά η δράση που εντείνει την αγωνία αλλά και η εξήγηση μέσα από το υπόλοιπο γράμμα.  ¨όλα τα είδη αφήγησης μαζί, τόσο ωραία δεμένα.


Πάνω από όλα.  Δεν έβλεπα τη ώρα να το ξαναπιάσω. 

Μπορείτε να διαβάσετε το μυθιστόρημα "Αραμπέλα/τα όρια της πίστης, κατεβάζοντάς το δωρεάν σε ψηφιακή μορφή pdf  ή epub από τον σύνδεσμο των εκδόσεων Σαίτα.

1 σχόλιο:

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...