Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δημήτρης Αλεξίου: Άσε κάτω το βιβλίο

Αν και πολλά λέχτηκαν για τον θείο Ισίδωρο όσο βρισκόταν εν ζωή, ο θάνατός του θα προκαλέσει πανικό στους τεθλιμμένους συγγενείς. Οι ανεκδιήγητοι κληρονόμοι καταφθάνουν στο τεράστιο και πολυτελές σπίτι του μεταστάντος για να ψευτοθρηνήσουν περιμένοντας με αγωνία την ανάγνωση της διαθήκης. 
Μα τι συνδέει έναν εστιάτορα της συμφοράς και τη θεούσα γυναίκα του, μια ατάλαντη ψωνάρα και τον κουφό δικηγόρο άντρα της, τον μεγάλη λέρα-Βαγγέλη, την αριστερίζουσα Φανή, έναν -και μόνο για τα μάτια του κόσμου Ινδό μπάτλερ-, την Ρωσίδα Νατάλια, την κόρη της Όλγα ή Λολό, θεραπαινίδα της ερωτικής τέχνης και τέλος την πολυπράγμονα πλην σατανική γραμματέα Μυρτώ Ασημακοπούλου; Και μέσα σε όλα αυτά, τι να περιμένει κανείς από έναν νομικό που έχει πάθει Αλτσχάιμερ, έναν υδραυλικό που φλερτάρει την υποκριτική τέχνη, ένα κοράκι που γράφει ποιήματα; 
Από την αταξία που θα δημιουργήσει η Τίφανυ μέχρι την αποκατάσταση της τάξης με την άφιξη της αστυνόμου Καρακασίδη, τα ερωτήματα ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο. Πού βρίσκεται το βιβλίο με τις πολύτιμες συνταγές; Γιατί οι Ρώσοι συγγραφείς μπήκαν στον φούρνο; Είναι ευανάγνωστο ένα λογιστικό βιβλίο; Πού βρίσκεται το φέρελπες «Προηγείται το αίμα»; Ποιος έστρωσε τον πάτο του φέρετρου με βιβλία; Η απάντηση βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του θείου Ισίδωρου.

Ο Δημήτρης Αλεξίου έγραψε, ο Γιώργος Κρασαδάκης σκηνοθέτησε και οι Σταμάτης Ευγενικός, Βασίλης Κουλόπουλος, Φωτεινή Λίτου, Άντζελα Παπαδάκου, Δημήτρης Αλεξίου, Ρένα Σοφού, Αποστόλης Βαρναβέλιας, Ανέτα Λούμου, Γιώργος Δερέμπεης, Ζαχαρένια Νικιτάκη, Έλενα Κουκουλάκη, Στέλιος Δερέμπεης, Ευγενία Εξιζλέ, Μαρίζα Κουβέλου έδωσαν επί σκηνής τον καλύτερο εαυτό τους.
Μια άψογα στημένη παράσταση που χαρίζει αβίαστα το γέλιο μέσα από την εύστοχη σάτιρα. Καλογραμμένοι θεατρικοί διάλογοι, με τον δημιουργό τους να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις πολυποίκιλες γνώσεις του και το συγγραφικό του ταλέντο. Με μία λέξη, απολαυστική! Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!


Το «Άσε κάτω το βιβλίο» γράφτηκε από τον δικηγόρο και συγγραφέα (δύο ανάμεσα στα πολλά και άξια που κάνει) Δημήτρη Αλεξίου, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Bookcrossing. Η πρακτική των αφημένων ή αφηρημένων βιβλίων, όπως θα έλεγα εγώ, εφαρμόζεται από τουλάχιστον 7500 χιλιάδες μέλη στην Ελλάδα και συνίσταται στην απελευθέρωση ενός βιβλίου που ψάχνει να βρει τον αναγνώστη του. Με απλά λόγια, ποιο είναι το σκεπτικό; Τα βιβλία υπάρχουν για να διαβάζονται και όχι για να σκονίζονται στα ράφια. Με τρία βήματα, βάζουμε ετικέτα, τα μοιραζόμαστε, τα παρακολουθούμε. Για περισσότερες πληροφορίες. http://www.bookcrossing.com/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου