Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ο συγγραφέας Νίκος Διακογιάννης για το φύλακα στο φάρο

Ευχαριστώ και από εδώ το συγγραφέα Νίκο Διακογιάννη για την παρουσίαση του "ο φύλακας στο φάρο"
Για να επισκεφτείτε το ιστολόγιό του, http://tera-amou.pblogs.gr/

Γράφει ο Νίκος Διακογιάννης:

Πολυπρόσωπο το νέο μυθιστόρημα της Ευρυδίκης Αμανατίδου, καλεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με ποικίλες αποχρώσεις, άλλοτε ταινίας μυστηρίου άλλοτε με διάθεση να σωθεί απ' τη λήθη ό, τι πολύτιμο της ελληνικής τοπιογραφίας. Παρελθόν και παρόν συμπλέουν αρμονικά στη θάλασσα της αφήγησης. Η αίσθηση της αλμύρας από τις εικόνες στις αλυκές, τα παλιά -εγκαταλελειμμένα πλέον- κτίσματα, φέρνουν άνεμο από θεματικές που δόνησαν τους κλασικούς Έλληνες συγγραφείς όπως τον Ηλία Βενέζη στην μαγική του "Γαλήνη".

Οι φάροι είναι αγαπημένο θέμα τόσο στην λογοτεχνία όσο και στη ζωγραφική, τον κινηματογράφο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο ερημικός φάρος γίνεται καταφύγιο, ορμητήριο, λώρος ομφάλιος που συνδέεται με ένα παλιό έγκλημα. Ποιος είναι ο φύλακας στο φάρο; Και γιατί αφού είναι κτίσμα ετοιμόρροπο, οι μηχανισμοί λειτουργίας του είναι φροντισμένοι ωσάν να πρόκειται να λειτουργήσει ξανά;

Έμπειρη η Αμανατίδου, κινείται ανάμεσα στους ήρωες δίχως διάθεση να τους ορίζει πάντα, αφού μοιάζουν πλέον τόσο αληθινοί, ώστε δεν δέχονται να τους πειράξει διόλου η συγγραφέας και "μητέρα" τους. Αυτονομούνται, ρίχνονται μόνοι τους στις σελίδες γνωρίζοντας πως θα πάρουν την ευθύνη και όλα τα ρίσκα. Καθόλου εύπεπτο, τολμώ να πω πολύ έξω από την πεπατημένη, ίσως μαγνητίζει από μόνο του τους αναγνώστες που θα το επιλέξουν.

Στις πρώτες σελίδες, ενώ η εξέλιξη είναι γρήγορη και ο λόγος συμπυκνωμένος, αισθάνθηκα λίγο άβολα λόγω της παράθεσης πολλών ονομάτων. Το τοπίο όμως δεν αργεί να ξεκαθαρίσει.

Από καρδιάς εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.

ιστολόγιο Τέρα Άμου Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΟ Ευρυδίκη Αμανατίδου (2).jpg

ιστολόγιο Τέρα Άμου Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡΟ Ευρυδίκη Αμανατίδου.jpg

Επισκεφθείτε το ιστολόγιο της συγγραφέως κάνοντας κλικ εδώ

Επισκεφθείτε την συγγραφέα στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε όλη την εργογραφία της συγγραφέως κάνοντας κλικ εδώ

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ελένα Στολτς: εκτιμήτρια κοσμημάτων, τυχοδιώκτρια και ελαφρώς ανεπιθύμητη στη χώρα που τη μεγάλωσε, την Ελβετία. Περιμένοντας το διαζύγιο της, βάζει στοίχημα με μια ηλικιωμένη κοντέσα ότι θα ανακαλύψει που βρίσκεται ο κακότυχος Σφραγιδόλιθος της Γένουας.

Δήμος Μπελιές: η ωριμότητά του είναι αντιστρόφως ανάλογη της νεαρής ηλικίας του. Η Ελένα θα εισβάλει σαν σίφουνας στη ζωή του και θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Άρης Μαρδάς: ιδιοκτήτης της ομώνυμης φάρμας, γνωστός για τη γοητεία που ασκεί στο γυναικείο φύλλο. Θα πέσει στα δίχτυα της Ελένα ή τα φαινόμενα απατούν;

Αρχές καλοκαιριού, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο φάρος δεσπόζει αδιάφορος στα ανθρώπινα δράματα, ανεπηρέαστος από ένα τραγικό έγκλημα. Υπομένει απλώς τη φθορά του χρόνου ή περιμένει την επιστροφή του φύλακά του;
Τρεις εβδομάδες γεμάτες πάθη και μυστήριο, καθώς αλλεπάληλα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τέσσερις οικογένειες οδηγούνται σε μια θανάσιμη σύγκρουση. Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιο το θύμα; Τα γεγονότα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και η Ελένα αναρωτιέται αν το στοίχημα που έβαλε ήταν τελικά με τον ίδιο το διάβολο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Η Ευρυδίκη Αμανατίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στη Νομική Σχολή. Ανάμεσα στα άλλα, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, την έκδοση ενός εξειδικευμένου νομικού περιοδικού σχετικού με την εγκληματολογία και τη συγγραφή, καθώς και με τη διοργάνωση παιδικών θεατρικών παραστάσεων σε σχολεία.
Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για το θεατρικό της έργο "Ένα καπέλο για τον καθηγητή". Έχει τύχει τιμητικής διάκρισης στο Λασκαρίδειο Διαγωνισμό Διηγήματος. Είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έργα της που έχουν εκδοθεί είναι τα: "Ένα καπέλο για τον καθηγητή" και "Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι θεοί". Από τις εκδόσεις Μϊνωας κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Σιωπηλή Πέτρα και Η ακριβή ανάσα του νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελένη Στασινού: Μύχια Πάθη

  Κι ο άνεμος φέρνει σπορά να πέσει στο περιβόλι. Με αυτή την πρόταση, για να εναρμονιστώ με το ύφος του μυθιστορήματος, συνοψίζω την κεντρι...