Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μια βιβλιοθήκη τσέπης

geralt pixabay. com
Πώς μια ολόκληρη βιβλιοθήκη χωράει σε μία τσέπη;  Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα τη δίνει η Ανοικτή Βιβλιοθήκη και ο άνθρωπος πίσω από αυτήν, ο Γιάννης Φαρσάρης.
 Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2010, όντας ένα αποθετήριο χιλιάδων (αυτή τη στιγμή αριθμεί 9.120) ελληνικών ψηφιακών βιβλίων τα οποία διατίθενται νόμιμα και ελεύθερα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει έργα κλασσικά αλλά και σύγχρονα, με τα μεν πρώτα να ανήκουν πια στην public domain, δηλαδή να είναι ελεύθερα δικαιωμάτων και τα δεύτερα να είναι έργα που οι συγγραφείς τους ή οι εκδοτικοί οίκοι επέλεξαν να τα διαθέσουν ελεύθερα. Εκεί θα βρείτε και δικές της εκδόσεις, με την ετικέτα εκδόσεις της Ανοικτής Βιβλιοθήκης, όπως επίσης και ηχητικά βιβλία (audiobooks που αυτή τη στιγμή αριθμούν τα 721). Τεράστιος όγκος δουλειάς που σε κάνει να εύχεσαι να ήσουν ναυαγός σε ερημονήσι (και να είχες βέβαια και το ανάλογο solar panel, για να μπορείς να φορτίσεις την συσκευή ανάγνωσης) και να διαβάζεις μια ζωή. 
Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα και ο πιο δύστροπος και απαιτητικός αναγνώστης να μη βρει κάτι στα γούστα του. Πολλές οι θεματικές, καθώς πέρα από τις κλασσικές κατηγορίες του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Αρχαίας Γραμματείας, υπάρχουν βιβλία που έχουν να κάνουν με την υγεία, τα χόμπι, τη διατροφή, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα, τα ταξίδια, τη διαφορετικότητα. Αλλά και για αυτούς που ψάχνουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία και έκδοση ενός ψηφιακού βιβλίου, υπάρχει ειδική ενότητα με πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες (βήμα βήμα) για την όλη διαδικασία. 
 Ο Γιάννης Φαρσάρης έχει γνώσεις και μεράκι, ήθος, επιμονή και υπομονή, ταγμένος σε αυτό που κάνει χωρίς τυμπανοκρουσίες και πρόθυμος πάντα να υποδείξει χωρίς επίδειξη. 
 Τις τελευταίες μέρες κατέβασα τα ακόλουθα και τα συστήνω χωρίς αυτό να σημαίνει πως εσείς θα περιοριστείτε σε αυτά, όπως προανέφερα οι επιλογές σας είναι χιλιάδες και πάρα πολλά από τα ψηφιακά βιβλία εκτός από pdf, μπορείτε να τα κατεβάσετε και σε epub, mobi ή ακόμα και να τα διαβάσετε online: 
Συλλογή διηγημάτων "Άκρως πλανευτικόν" της Κατερίνας Μαυρομάτη. Πρόκειται για 13 ιστορίες που προέκυψαν από ταξίδια της συγγραφέως στο Μόντε Κάρλο, τη Νίκαια, τη Βοστόνη, τη Ραβέννα, το Μιλάνο, το Βελιγράδι, τη Νέα Υόρκη, την Κρακοβία, τη Στοκχόλμη, τη Βαλένθια, την Ίθακα, τη Βουδαπέστη, τη Φλωρεντία, για να μας θυμίσουν πως ο κάθε τόπος μάς αφήνει αναμνήσεις μέσα από κάτι που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, κι αυτές είναι που κάνουν αυτό το ταξίδι ιδιαίτερο και αέναο.
 Συλλογή διηγημάτων "Το φιλί και το ταξίδι" του Δημήτρη Νίκου, έκδοση της Ανοικτής Βιβλιοθήκης. Μια παλιά γραφομηχανή είναι το έναυσμα να ταξιδέψουμε μαζί με τον συγγραφέα, να διαβάσουμε αυτά τα γεμάτα λυρισμό ταξιδιάρικα ποιήματα και πεζά που γίνονται αφορμή να επανεξετάσουμε τον εαυτό μας, τον κόσμο και τη μεταξύ τους σχέση. 
 Το μυθιστόρημα "42 μέρες" και τη συνέχειά του "187 μέρες" του Βασίλη Πεσλή, όπου παρακολουθούμε τον τραγέλαφο που βιώνει ο ήρωας μέσα στην καραντίνα της άνοιξης του 2020 και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο lockdown. 
 Το σενάριο ταινίας μικρού μήκους "Δεν βιάζομαι" του Γιάννη Φαρσάρη, από το ομότιτλο διήγημά του που βρίσκεται στη συλλογή «Φόβος Κανένας», έκδοση της Ανοικτής Βιβλιοθήκης. Μια σπαρακτική μικρή ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου, για την απώλεια του χθες και του σήμερα. 
 Αξίζει τον κόπο να κάνετε σήμερα κιόλας μια επίσκεψη (για όσους δεν το έχουν κάνει ήδη) στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη και να περιηγηθείτε τα ράφια της. Θα διαπιστώσετε ότι κρύβουν μικρούς θησαυρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...