Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ευρυδίκη Αμανατίδου: Το ψηφιακό μου μπαούλο

12019 pixabay.com

Με την ευκαιρία της εβδομάδας «Διάβασε ένα ebook» σκάλισα το μπαούλο, όχι των αναμνήσεων, αλλά του συγγραφικού μου ταξιδιού και να ο απολογισμός του, που με χαρά παρουσιάζω. Η στροφή μου στο ελεύθερο ψηφιακό βιβλίο μού χάρισε έντονα συναισθήματα και δεν παύει να με εκπλήσσει η ορμή του ελεύθερου διαδικτυακού αέρα, μια ορμή που με συνεπαίρνει και θα με συνεπαίρνει, καθώς δεν παύει να μου φέρνει μηνύματα αγάπης για το έργο μου. Πρόσφατα, ίσως και λόγω της παράτασης της καραντίνας, και της κατάστασης που εγχώρια αλλά και παγκόσμια ζούμε λόγω του νέου ιού που εισέβαλε στη ζωή μας, το έργο μου «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» ταξίδεψε σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, δραματοποιημένο ή προσαρμοσμένο, μπαίνοντας για μία ακόμη φορά στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Για όσους ενδιαφέρονται για την ψηφιακή ανάγνωση, παραθέτω εδώ τη δική μου εργογραφία που θα τη βρείτε ελεύθερη από τις εκδόσεις Σαΐτα και Ανοικτή Βιβλιοθήκη.

Μυθιστορήματα:

Σιωπηλή πέτρα, εκδόσεις Σαΐτα. Σε ένα απομονωμένο νησί στο Αιγαίο χειμώνες και καλοκαίρια εναλλάσσονται αφήνοντας τη γλυκόπικρη γεύση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Μέχρι που μια ανασκαφή θα δώσει την αφορμή για το ξύπνημα παθών και αντιπαλότητας. Αθήνα, Βενετία, Μόναχο, Κυκλάδες, 1981-2003. Μόνο συνδετικό στοιχείο στην αέναη αλυσίδα του τόπου και του χρόνου η σιωπηλή πέτρα, η γη που με φειδώ αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Η ακριβή ανάσα του νερού, εκδόσεις Σαΐτα. Ένα μυστικό από τα χρόνια της Κατοχής θα στοιχειώσει τις ζωές ενόχων και αθώων. Γύρω τους τα νερά των μύθων και των θρύλων της Αρκαδίας κυλάνε ορμητικά σκορπίζοντας την ακριβή ανάσα τους. Μέχρι τη λύτρωση, μέχρι το τέλος.

Ο φύλακας στον φάρο, εκδόσεις Σαΐτα. Η Ελένα Στολτς, είκοσι πέντε χρονών, εκτιμήτρια πολύτιμων λίθων και κατά γενική εκτίμηση τυχοδιώκτρια, φτάνει στην Ήπειρο αναζητώντας τον σφραγιδόλιθο της Γένουας, ένα πολύτιμο κόσμημα που εικάζεται εξαφανισμένο εδώ και δεκαετίες. Αυτό που η ίδια αγνοεί όμως είναι ότι θα εμπλακεί σε ένα μυστήριο που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο. Εβδομήντα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σαν την κάμπια που λουφάζει στη σιγουριά του κουκουλιού, ο φύλακας στον φάρο παρακολουθεί. Η ώρα της εκδίκησης έχει φτάσει.

Αραμπέλα/Τα όρια της πίστης, εκδόσεις Σαΐτα Τον Μάιο του 1859, ο Άγγελος Κράλης καταφεύγει στις Κυκλάδες, στο απομονωμένο νησί της Κατένας, έναν αντιφατικό τόπο όπου συνυπάρχουν ορθόδοξοι και καθολικοί, γαιοκτήμονες και δουλευτές της γης, στην Ελλάδα του Βαυαρού Όθωνα. Τον Μάρτιο του 2002, οι δρόμοι τριών, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, ανθρώπων συναντιούνται σε μια δημοπρασία. Θα γίνουν σύμμαχοι και αντίπαλοι για να αποδείξουν ότι η αγάπη νικάει τη φθορά και τον θάνατο. Ένα μυθιστόρημα για τα όρια της πίστης, ρευστά όσο και οι εποχές που διατρέχει.

Νουβέλες:

Ημίφως, εκδόσεις Σαΐτα. Ένα απομονωμένο ψαροχώρι. Ένας ερημίτης με σημαδεμένο πρόσωπο. Ένας πύργος και η τυφλή του πυργοδέσποινα. Κι έτσι στήνεται το σκηνικό όπου κινούνται η αντρική και η γυναικεία φιγούρα προσπαθώντας να παραμερίσουν το ημίφως που τυλίγεται γύρω τους. Το μυαλό του ανθρώπου πλάθει τα δικά του όνειρα. Κάποια γίνονται αληθινά. Κάποια πάλι όχι, γιατί απλά δεν υπήρξαν ποτέ όνειρα.

Σώματα, Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Μάριος και Λένη, δύο νέα παιδιά που φιλοδοξούν να γίνουν χορευτές. Η συνύπαρξή τους στην Ακαδημία Χορού όπου φοιτούν δεν είναι και η πλέον ιδανική. Πόσο μάλλον όταν καλούνται να συνδημιουργήσουν και να εκτελέσουν μία κρίσιμη για τη βαθμολογία τους χορογραφία. Και από εκεί και πέρα, η κατάσταση ξεφεύγει.

Συλλογές διηγημάτων:

Πόσο παλιό είναι το χθες, Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Ένα συμπύκνωμα όλων των διαδρομών μου, αποτυπωμένο σε 14 διηγήματα, διαδρομές που άλλες με οδήγησαν από τη μικρή στη μεγάλη φόρμα και άλλες άφησαν το στίγμα τους σηματοδοτώντας μια αλλαγή πορείας καθώς γύρευα κι εγώ μιαν απάντηση για το πόσο παλιό είναι το χθες.

Μαζί, εκδόσεις Σαΐτα. Συλλογή διηγημάτων που έγραψα μαζί με τον Γιάννη Λαμπράκη και όπως εξηγούμε και στο οπισθόφυλλο: Τι θα συμβεί αν δύο πένες αρχίσουν να γράφουν σαν μία; Αν είναι μια αντρική και μια γυναικεία; 8 διπλά κεφάλαια για το άσπρο και το μαύρο της ζωής. 16 διηγήματα πλεγμένα από την αρχή ως το τέλος από δύο ανθρώπους που τους χώριζε μια θάλασσα.

Θεατρικά έργα:

Ένα καπέλο για τον καθηγητή, εκδόσεις Σαΐτα. Ένας διάσημος εφευρέτης προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημα του φαλακρού κεφαλιού του, αποφασίζει να φτιάξει ένα ύφασμα με τρομερές και φοβερές ιδιότητες. Και τότε ξεκινούν οι μπελάδες. Τι συμβαίνει επιτέλους στο σπίτι της οδού Ναυσιπλοΐας 15; Κατάσκοποι, ρομπότ, μία γάτα, ένας μόδιστρος της υψηλής κοινωνίας και ένας εξωτικός επισκέπτης θα μπλεχτούν σε μία θεότρελη παρεξήγηση. Μία ιστορία σε διπλή μορφή για την απληστία, τη ματαιοδοξία αλλά και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Πινόκιο, Ανοικτή Βιβιλιοθήκη. Θεατρική διασκευή στο παραμύθι του Κάρλο Κολλόντι. Σκαλισμένος από τον ξυλογλύπτη Τζεπέτο σε ένα μικρό ιταλικό χωριό, ο Πινόκιο δημιουργήθηκε ως ξύλινη μαριονέτα, αλλά ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι.

Παιδικά:

Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα, εκδόσεις Σαΐτα. Πώς είναι να ζεις σε μία γκρίζα και σιωπηλή πολιτεία; Πώς γίνεται οι μόνες παιδικές φωνές που ακούγονται, να βγαίνουν μέσα από την οθόνη της τηλεόρασης; Μουντά χρώματα, κουρασμένα βήματα. Πού πήγαν τα Χριστούγεννα; Ποιος θα τα φέρει πίσω;

Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του, εκδόσεις Σαΐτα. «Και τι πειράζει που μου αρέσουν τα παιχνίδια και βαριέμαι να μάθω Γεωγραφία;». Αυτό έλεγε συνέχεια ο σκανταλιάρης ήλιος, ο Λάμπης. Έλα όμως που ήρθε η ώρα να ανατέλλει και να φωτίζει, για να ξεκινήσει η μέρα των ανθρώπων. Και τότε…

Το συναχωμένο ηφαίστειο, εκδόσεις Σαΐτα. Η ιστορία του Κοιμίση, που αν και ηφαίστειο, συναχώθηκε. Μια ιστορία για την ανάγκη που έχουμε όλοι μας για μια καλή συντροφιά, για μια γερή φιλία.

Το αεράκι και η καμινάδα, εκδόσεις Σαΐτα. Το χαρούμενο και ονειροπόλο αεράκι πέφτει πάνω στην όμορφη αλλά φαντασμένη καμινάδα. Και τότε, όλα αλλάζουν.

Ο Δράκος και οι Σκορδοφάγοι Ιππότες, εκδόσεις Σαΐτα. Ο Μάρκος είναι ένας Δράκος που ούτε να πετάξει μπορεί ούτε να βγάλει φωτιά από το στόμα του. Ζει ειρηνικά στην Παμφουκία μέχρι τη στιγμή που η μακρινή ανάμνηση των Ιπποτών της Σκορδοφαγίας θα τον οδηγήσει στον Τρομερό Βάλτο. Ένα μυθιστόρημα για την πάλη του καλού και του κακού, την αγάπη, τη φιλία, την ανθρωπιά.

Μεταφράσεις:

Γκράτσια Ντελέντα: Μετά το διαζύγιο, εκδόσεις Σαΐτα. Όταν ο Κονσταντίνο καταδικάζεται για φόνο, ο κόσμος της γυναίκας του, Τζοβάνας, καταρρέει. Πώς θα κατορθώσει να επιβιώσει αυτή και το μικρό παιδί τους; Όταν η φτώχεια και η ανέχεια θα χτυπήσει την πόρτα της, η νεαρή γυναίκα θα ενδώσει στο… θανάσιμο αμάρτημα. Ήθη και πιστεύω μιας άλλης εποχής σε έναν σκληρό τόπο γεμάτο άγρια ομορφιά, ένα μυθιστόρημα γεμάτο αέρα Μεσογείου.

Ίζραελ Ζάνγκουιλ: Το μεγάλο μυστήριο του Μπόου, εκδόσεις Σαίτα. Αυτό το πρωινό θα το θυμούνται όλοι. Η γκρίζα ομίχλη σέρνεται στο χειμωνιάτικο Λονδίνο και η κυρία Ντράμπνταμπ, που έχει παρακοιμηθεί, πετάγεται από τον ύπνο της και θυμάται ότι πρέπει να ξυπνήσει τον νοικάρη της, κύριο Άρθουρ Κόνσταντ. Εις μάτην χτυπάει την πόρτα του. Καλεί σε βοήθεια τον γείτονά της Γκρόντμαν, έναν συνταξιούχο αστυνομικό. Αυτός παραβιάζει την πόρτα του νοικάρη και το πρώτο που αντικρίζουν μπαίνοντας στην κρεβατοκάμαρά του είναι το άψυχο σώμα του δύστυχου Άρθουρ, με μια βαθιά τομή στον λαιμό…Ένας γρίφος, ένα μυστήριο “κλειστού δωματίου” γραμμένο το 1891. Εσείς, θα μπορέσετε να βρείτε ποιος και πώς το έκανε;

Κάρλο Κολλόντι: Οι περιπέτειες του Πινόκιο, εκδόσεις Σαΐτα. Ο μάστρο Τζεπέτο πελεκάει ένα κομμάτι ξύλο και φτιάχνει μια μαριονέτα. Μα δεν είναι αυτό που είχε στο μυαλό του, καθώς με έκπληξη τη βλέπει να ζωντανεύει, να χοροπηδάει και να κάνει χίλιες τρέλες. Ο Πινόκιο, γιατί αυτό είναι το όνομα της μαριονέτας, θα βάλει σε μπελάδες τον μπαμπά Τζεπέτο, μα σε μεγαλύτερους μπελάδες θα μπλέξει τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς το παιδικό μυαλό του είναι πάντα στο παιχνίδι, τη σκανταλιά και την καλοπέραση.

Φράνσις Χότζον Μπαρνέτ: Ο μυστικός κήπος, Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Η ιστορία της μικρής Μαίρης Λένοξ και ενός κρυφού παραμελημένου κήπου, που θα καταφέρει να αναστήσει με την αγάπη της.

Ρίτσαρντ Μαρς: Ο σκαραβαίος, Ανοικτή Βιβλιοθήκη. Η ιστορία μιας πολυμορφικής οντότητας, που σχετίζεται με μια πανάρχαια Αιγυπτιακή λατρεία, και η οποία καταδιώκει ένα μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ζητώντας εκδίκηση. Ένα μυθιστόρημα τρόμου που κυκλοφόρησε το 1897 κάνοντας θεαματικές πωλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...