Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στέλλα Ασημακοπούλου: Δίνη

Περιστρέφομαι, χάνω ισορροπίες, κλυδωνίζομαι. Ο κόσμος είμαι εγώ κι εγώ είμαι ένα μικρό ίχνος του κόσμου. Ο καθένας μας είναι το αποτύπωμα ενός ήδη διαμορφωμένου συστήματος, άλλοτε πιο αχνό άλλοτε εντονότερο.
Δίνη του μυαλού και της ψυχής, καταστάσεις που στροβιλίζουν την ανθρώπινη μονάδα για να την εκμηδενίσουν ή να την κάνουν πιο δυνατή.
Δέκα τέτοιες καταστάσεις αποδίδουν οι ιστορίες που μας αφηγείται η Στέλλα Ασημακοπούλου στη συλλογή «Δίνη».
Στο «Αντίο» η Ελένη περιμένει να παγώσει ο χρόνος στην ύστατη στιγμή για να αποχαιρετήσει αυτήν που έμαθε να μισεί.
Στο «Μυστήριο του Μεταξουργείου» η Κωνσταντίνα προσπαθεί να βρει περισσότερα στοιχεία για ένα παλιό σπίτι κάνοντας μύριες υποθέσεις μέχρι να ανακαλύψει πως το σκοτάδι έχει και τη φωτεινή του πλευρά.
Στο «Παραλίγο εκδρομή» Εκείνη και Εκείνος θα έρθουν πάλι κοντά όταν βρεθούν στην κόψη του ξυραφιού, γιατί ακόμη και η ρουτίνα ταράζεται από το επικίνδυνο αναπάντεχο.
Στο «Όχι και εμμονή!» ο Πάνος θα ανακαλύψει πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και πως τα φώτα της δημοσιότητας τυφλώνουν και τον θαυμαστή και το είδωλό του.
Στο «Ζ+Ζ» ο Ζήσης και η Ζένια περνούν μαζί ένα βράδυ με άρωμα τριανταφυλλιάς.
«Επιτέλους ρεπό», αλλά τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ξεκούραση.
«Εγώ και το νησί» και ένας μη αναμενόμενος δεσμός.
Η «Αριστέα» θα πληρώσει ακριβά τη γνωριμία της με τον έρωτα όταν η καρδιά της θα πάψει να χτυπάει στους ρυθμούς της λογικής. 
«Το δαχτυλίδι» θα σταθεί η αφορμή για σθένος εκεί που τα πάντα έχουν χαθεί, γιατί και τα μικρά όνειρα έχουν τη σημασία τους.
«Μίσος» αναλογεί ακόμη και σε μια δυνατή φιλία. Μισώ σημαίνει πονάω. Μισώ σημαίνει  δηλητηριάζω τη ζωή μου. Πότε όμως θα το καταλάβει ο Σωκράτης;
Τίποτα δεν είναι απλό όταν ταξιδεύεις πάνω σε έναν τροχό. Μπορεί να σε πάει μακριά ή να σε συνθλίψει. Δεδομένες είναι μόνο οι στιγμές αν τις δει και τις βιώσει κανείς αποκομμένες, όμως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αφού ο άνθρωπος είναι «ον κοινωνικό», άρα υπόκειται στην αλληλοεπίδραση.
Σε αυτές τις δέκα ιστορίες η πρωτοεμφανιζόμενη Στέλλα Ασημακοπούλου με καθαρό και απλό τρόπο αφηγείται μικρές και μεγάλες Οδύσσειες, ιστορίες που συμβαίνουν σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας ή που θα μπορούσαν να συμβούν και σε εμάς. Γιατί ό,τι τρέφουμε γιγαντώνει, άλλοτε για καλό άλλοτε όχι.

Η συλλογή διηγημάτων «Δίνη» πετάει ελεύθερα πάνω στην ψηφιακή Σαΐτα στο http://www.saitapublications.gr/2013/11/ebook.62.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...