Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος: Τα πέτρινα Χριστούγεννα



Μας έχει συνηθίσει σε μια αιχμηρή γραφή. Όπως μας έχει συνηθίσει και στο να μη φοβάται τον πειραματισμό στο νέο. Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος παρότι άνθρωπος που γνωρίζω, δεν παύει να με εκπλήσσει. Αυτή τη φορά, με την ευκαιρία του ελεύθερου ψηφιακού του βιβλίου «Τα πέτρινα Χριστούγεννα» από τις εκδόσεις Σαΐτα, οι σκέψεις του αφορούν τις παραβατικές αγάπες.
Σκέψεις που συνθέτουν μία αφήγηση στην οποία έχει προστεθεί και ο οπτικός λόγος. Σκέψεις που ορμώνται από την αφηρημένη εικόνα μιας πόλης του σήμερα και τελικά γίνονται συγκεκριμένες εστιάζοντας σε μια παλιά και πάντα αγαπημένη, τη Θεσσαλονίκη. Την προσωποποιεί λοιπόν ο συγγραφέας, ακούμε τη γυναικεία φωνή της και τα ανθρώπινα πάθη της. Κάπου ανάμεσα στο άυλο και το υλικό, εκείνη προσπαθεί να βρει τη νέα της ταυτότητα κι από την άλλη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τι να κρατήσει και τι να αφήσει από όλους αυτούς τους τίτλους που κατά καιρούς της έχουν «φορτώσει»; Δεν της αρέσει η ταμπέλα «φτωχομάνα», της θυμίζει αυτό που βιώνουμε όλοι σήμερα. Κι από την άλλη την εμπνέει η αγάπη, ο ερωτισμός. Κι η Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα οδοιπορικό για να χαρίσει την ευτυχία.
Είναι πρόκληση ο λόγος να αγωνιστεί δίπλα στην εικόνα; Πιστεύω πως είτε γραπτή είναι η έκφραση είτε οπτική απεικόνιση λόγου περνάει πάντα τα δικά της μηνύματα, εξάλλου ακόμη και το αντικειμενικό έχει την υποκειμενικότητά του. Οι πολύ όμορφες φωτογραφίες του Παναγιώτη Κουντουρά έρχονται να διευρύνουν το κείμενο και να συμπυκνώσουν στιγμές της πόλης. Μια πόλης αντιθέσεων, της φτώχειας και του πλούτου, της εγκατάλειψης και της θαλπωρής, της παράδοσης και του μοντερνισμού. Μιας πόλης που δεν παύει να είναι παιχνιδιάρα, ερωτική, αιώνια…
Αυτά που έχουμε σχεδιάσει άλλοτε υλοποιούνται άλλοτε πάλι όχι. Πολλές φορές παρεκκλίνουμε της πορείας που έχουμε χαράξει, των διαγραμμάτων που τόσο προσεκτικά ή μπορεί και άκοπα, έχουμε καταστρώσει. Βρίσκει η άυλη ηρωίδα της αφήγησης αυτό που ψάχνει; Προτιμώ να σας κρατήσω σε αγωνία και σας παραπέμπω στις οθόνες του υπολογιστή ή του ηλεκτρονικού αναγνώστη σας πατώντας τον σύνδεσμο για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε δωρεάν τα Πέτρινα Χριστούγεννα. Πέτρινες εξάλλου μπορεί να γίνουν όλες οι στιγμές μας αν εμείς δεν επιλέξουμε σωστά, αν κρατήσουμε τις εμμονές και δεν δούμε ακόμη και το παλιό κάτω από μια νέα σκοπιά.

2 σχόλια:

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...