Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Γρηγοράκης: Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς



Αγάπη! Μεγάλη κουβέντα. Είναι φορές που η αγάπη ξεχειλίζει τόσο που κλειδώνει τις καρδιές. Στο αφήγημα του Γιώργου Γρηγοράκη «το άσπρο κλουβί στο χρώμα της καρδιάς» η μεγάλη αγάπη οδηγεί τον μικρό ήρωα σε μια περιπέτεια αυτογνωσίας.
Ένα μικρό παιδί κλείνει σε ένα άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς ένα πανέμορφο πουλί. Το αγαπάει και το έχει συντροφιά ώσπου το πουλί επιθυμεί την ελευθερία του. Το αγόρι δε θέλει να είναι εγωιστική η αγάπη του, γι’ αυτό αποφασίζει να αφήσει τον φτερωτό του σύντροφο ελεύθερο. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί το παράξενο κλουβί δεν έχει πορτάκι, δεν έχει κλειδαριά. Ένα μακρύ ταξίδι ξεκινάει και για τους δυο τους. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν τη σοφία, τη δικαιοσύνη, την πονηριά, την πλεονεξία, την σκληρότητα, την ανοχή, την υπομονή, την επιμονή είτε με τη μορφή ανθρώπων είτε ζώων. Και στο τέλος….Αυτό βέβαια θα το δείτε πηγαίνοντας στις εκδόσεις  Σαΐτα για να απολαύσετε σε ελεύθερη ψηφιακή ανάγνωση αυτή την εξαιρετική ιστορία που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Ο Γιώργος Γρηγοράκης μιλάει με ευαισθησία και χωρίς διδακτισμό για τις αλυσίδες της αγάπης. Με όμορφες εικόνες, φυσικούς διαλόγους, με λέξεις απλές που είναι τόσο αρμονικά ταιριασμένες που κάνουν τον αναγνώστη να μη θέλει να αφήσει την ιστορία που διαβάζει ακόμη κι όταν φτάσει στο τέλος της. 
Το κλουβί δεν είναι άλλο από τον εγωισμό του ανθρώπου. Πώς αλήθεια μια καρδιά χωράει τόσα και τόσα και μετά κλειδώνει και γίνεται μια φυλακή χωρίς σημείο διαφυγής; "Εσύ βέβαια είσαι άνθρωπος κι εσείς οι άνθρωποι μπορείτε να φυλακίζετε ο ένας τον άλλο, κάτι που απ' ό,τι γνωρίζω, το συνηθίζετε και μάλιστα φτιάχνετε όλο και πιο εξελιγμένα κλουβιά", λέει σε ένα σημείο το λιοντάρι στο μικρό αγόρι. Και πιο κάτω λέει η αλεπού: "Εσείς οι άνθρωποι έχετε συνέχεια στο μυαλό σας φυλακές και κλουβιά. Ακόμα και τα σπίτια σας μοιάζουν με κλουβιά. Τοίχοι γύρω-γύρω, πόρτες με διπλές και τριπλές κλειδαριές, παράθυρα με κάγκελα".
Αγαπάω σημαίνει προσφέρω τον εαυτό μου χωρίς όρια, χωρίς ανταλλάγματα. Κάνω πέρα το εγώ μου, ιεραρχώ τις ανάγκες μου. Σέβομαι τις ανάγκες του άλλου, τη διαφορετικότητά του. Τις περισσότερες φορές εκδηλώνουμε την αγάπη μας με τρόπο φορτικό, ασφυκτικό, υπερπροστατευτικό. Εύστοχα ο συγγραφέας μέσα από την περιπέτεια των δύο ηρώων του, δίνει τη δική του άποψη για διλήμματα που βασανίζουν όλους μας. Γιατί έρχεται σχεδόν πάντα η στιγμή που αγαπάω σημαίνει να αφήσω τον άλλον ελεύθερο. Η ιδανική αγάπη δε γνωρίζει ιδιοτέλεια και εγωισμό. Δεν μπορείς να περιορίσεις μια ψυχή ακόμη κι αν έχεις «ευγενείς» προθέσεις. Ακόμη κι όταν κάνεις κάτι για το «καλό» του άλλου. Γιατί αυτό το καλό έχει πάντα τόση υποκειμενικότητα, ώστε χάνει και τη σημασία του."Η αληθινή αγάπη είναι ένα άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς με ένα πουλάκι μέσα, γεμάτο κλειδαριές αόρατες που πρέπει εσύ να ανακαλύψεις και να ξεκλειδώσεις".
«Το άσπρο κλουβί στο σχήμα της καρδιάς» τιμήθηκε με έπαινο στον 26ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και κυκλοφορεί σε ελεύθερη ψηφιακή μορφή από τις εκδόσεις Σαΐτα.
Το κείμενο σε πλάγια γραφή είναι αποσπάσματα από το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...