Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Ο συγγραφέας Βασίλης Μόσχης για το φύλακα στο φάρο

Ευχαριστώ θερμά το συγγραφέα Βασίλη Μόσχη που πέρασε από το φάρο μου και μίλησε τόσο όμορφα για αυτόν. Για να επισκεφτείτε το ιστολόγιό του http://vassilismoschis.blogspot.gr/

Γράφει ο Βασίλης Μόσχης:

Ο Φάρος…

Στέκει ολόρθος, αγέρωχος με μια αβυσσαλέα ματιά που διαπερνά κάθε απόκρυφο μυστικό, σε κάθε προσπάθεια να κρύψει, να διαγράψει δυστυχίες, σε ένα απέραντο μυστηριώδες παρελθόν που έρχεται καλπάζοντας και αποκαλύπτει…

Το μυστήριο και το έγκλημα στην ελληνική ύπαιθρο που κουβαλάει ένα παρελθόν δεκαετίες πίσω. Με ασήμαντους και σημαντικούς. Με πάθη και ενοχές. Με δίψα για ζωή. Με μυστικούς και δυνατούς έρωτες. Με αθώους και ενόχους. Η Ευρυδίκη Αμανατίδου πλέκει με δαιμονικό τρόπο ένα γαϊτανάκι μυστηρίου και παλαιών μυστικών στα παράλια και την ενδοχώρα της Θεσπρωτίας.

Δεν “λυπάται” τον αναγνώστη της. Τον βουτά από την αρχή της ιστορίας της σε μια θάλασσα μυστηρίου και τον αφήνει στην αρχή να ψηλαφίσει τα κρυμμένα μυστικά για να κάνει εντονότερη την αναζήτηση της λύσης και της κορύφωσης.

Και τον αφήνει να περπατήσει μαζί της, σε γνώριμα και άγνωστα μονοπάτια, ξεδιπλώνει αμαρτωλές ιστορίες και αφήνει το χρόνο να τρέξει, μέχρι που ασθμαίνοντας θα τον οδηγήσει στο ξέφωτο της δικαίωσης.

Οι ήρωες της Ευρυδίκης Αμανατίδου έχουν τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας. Μιας επαρχίας που είναι απομονωμένη στο δικό της μικρόκοσμο και μοιράζει τις δικές της ανάσες. Μας αφήνει να τους κρυφοκοιτάμε, να ταυτιστούμε με αυτούς, να ακολουθούμε το δρόμο τους, να ζούμε τα μυστικά και τα πάθη τους.

Ένα γαϊτανάκι καθημερινής συμβίωσης στην ελληνική ύπαιθρο, ανθρωπίνων σχέσεων που δοκιμάζονται και ή διατηρούνται ή σβήνουν μπροστά στο ηθελημένο όφελος του καθενός. Ανομολόγητοι έρωτες και υπόγεια πάθη ξεσπούν και διοχετεύουν την πλοκή σε παράπλευρους δρόμους.

Και μαζί τους, ο μυστηριώδης Φάρος που παρακολουθεί τους πάντες. Ένας μοναχικός, σκοτεινός Φάρος που με δύναμη ψυχής περιμένει υπομονετικά να γεμίσει ζωή, φωνές, κραυγές από ένα άδικο παρελθόν.

Ο Φάρος στέκει σιωπηλός με το άγρυπνο του μάτι και παρακολουθεί τα πάντα. Η ψευδαίσθηση της μοναξιάς του παραπλανά τους εφησυχασμένους και τιμωρεί όσους τον αγνοούν. Εκδικείται όσους τόλμησαν να παραβιάσουν τον κόσμο του. Σαν άγρυπνος φρουρός κρατά καλά τα μυστικά του μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή και να απονείμει δικαιοσύνη. Κρυφογελάει με τις αδυναμίες των ανθρώπων, διοχετεύει το θυμό του στη θάλασσα που τον περιτριγυρίζει. Και αυτός μένει εκεί, σκοτεινός, ξεχασμένος, εγκαταλειμμένος μέχρι τη στιγμή που θα ξυπνήσει…

Η Ελένα είναι η ηρωίδα που κυριαρχεί σε όλη την ιστορία. Είναι ο άνθρωπος που ακολουθεί ο αναγνώστης και ξεμπλέκει το μυστήριο που τόσο σφιχτά και περίπλοκα έπλεξε η Ευρυδίκη Αμανατίδου. Για να φανερώνει σε κάθε κίνηση της το κάθε κομμάτι που μέχρι το τέλος θα συμπληρώνει την πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα της αλήθειας. Και μαζί με τη δυναμική ηρωίδα της ιστορίας ακολουθούμε τα μονοπάτια ανατροπών μέχρι την έκπληξη που θα γευτεί και η ίδια!

Η Ευρυδίκη Αμανατίδου μας χάρισε ένα συναρπαστικό κείμενο που μας ταξίδεψε σε έναν μικρόκοσμο δαιμόνιου μυστηρίου που ακολουθεί τα αρώματα της Αγκάθα Κρίστι και του Γιάννη Μαρή.

Διαβάζουμε στην περίληψη του βιβλίου:

Ελένα Στολτς: εκτιμήτρια κοσμημάτων, τυχοδιώκτρια και ελαφρώς ανεπιθύμητη στη χώρα που τη μεγάλωσε, την Ελβετία. Περιμένοντας το διαζύγιό της, βάζει στοίχημα με μια ηλικιωμένη κοντέσα ότι θα ανακαλύψει πού βρίσκεται ο κακότυχος Σφραγιδόλιθος της Γένουας.

Δήμος Μπελιές: η ωριμότητά του είναι αντιστρόφως ανάλογη της νεαρής ηλικίας του. Η Ελένα θα εισβάλει σαν σίφουνας στη ζωή του και θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Άρης Μαρδάς: ιδιοκτήτης της ομώνυμης φάρμας, γνωστός για τη γοητεία που ασκεί στο γυναικείο φύλο. Θα πέσει στα δίχτυα της Ελένα ή τα φαινόμενα απατούν;

Αρχές καλοκαιριού, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. O φάρος δεσπόζει αδιάφορος στα ανθρώπινα δράματα, ανεπηρέαστος από ένα τραγικό έγκλημα. Υπομένει απλώς τη φθορά του χρόνου ή περιμένει την επιστροφή του φύλακά του;

Τρεις εβδομάδες γεμάτες πάθη και μυστήριο, καθώς αλλεπάλληλα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τέσσερις οικογένειες οδηγούνται σε μια θανάσιμη σύγκρουση. Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιο το θύμα; Τα γεγονότα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και η Ελένα αναρωτιέται αν το στοίχημα που έβαλε ήταν τελικά με τον ίδιο το διάβολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...