Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Γκράτσια Ντελέντα: Μετά το διαζύγιο

ΤίτλοςΜετά το διαζύγιο
ΣυγγραφέαςGrazia Deledda
ISBN978-618-5147-97-6

Συντελεστές
Μετάφραση από τα Ιταλικά: Ευρυδίκη Αμανατίδου
Σελιδοποίηση: Ηρακλής Λαμπαδαρίου

Σύντομη περίληψη
Αρχές του εικοστού αιώνα, σε ένα απομονωμένο χωριό της Σαρδηνίας.
Όταν ο Κονσταντίνο καταδικάζεται για φόνο, ο κόσμος της γυναίκας του, Τζοβάνας, καταρρέει. Πώς θα κατορθώσει να επιβιώσει αυτή και το μικρό παιδί τους; Όταν η φτώχεια και η ανέχεια θα χτυπήσει την πόρτα της, η νεαρή γυναίκα θα ενδώσει στο… θανάσιμο αμάρτημα.

Ήθη και πιστεύω μιας άλλης εποχής σε έναν σκληρό τόπο γεμάτο άγρια ομορφιά, ένα μυθιστόρημα γεμάτο αέρα Μεσογείου.


Το συγκεκριμένο βιβλίο πετάει ελεύθερα στο Διαδίκτυο από τον Οκτώβριο του 2017.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα

Το μυθιστόρημα της Γκράτσια Ντελέντα “Dopo il divorzio” (Μετά το διαζύγιο) εκδόθηκε το 1902 από τον εκδοτικό οίκο Roux e Viarengo. Ήδη από δεκαετίες πριν συνεχιζόταν η διαμάχη σχετικά με τη θεσμοθέτηση του διαζυγίου στην Ιταλία. Εκείνη τη χρονιά προτάθηκε σχέδιο νόμου που προέβλεπε το διαζύγιο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μία εκ των οποίων ήταν η καταδίκη σε πολυετή φυλάκιση. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε και έτσι η θεσμοθέτηση του διαζυγίου δεν έγινε πραγματικότητα. Σε αναμονή του νόμου, η συγγραφέας είχε ορίσει ως αρχή της δράσης το έτος 1904, υπολογίζοντας ίσως ότι τότε το διαζύγιο θα μετρούσε ήδη έναν τουλάχιστον χρόνο ζωής στην Ιταλία. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε ξανά ανανεωμένο με τον τίτλο “Naufraghi in porto” (Nαυαγοί στο λιμάνι) το 1920, χρονιά κατά την οποία το θέμα του διαζυγίου απασχόλησε ξανά το Ιταλικό Κοινοβούλιο και πάλι όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Το μυθιστόρημα ξεκινάει με την καταδίκη του Κονσταντίνο Λέντα σε φυλάκιση είκοσι επτά ετών για τον φόνο του θείου του. Η γυναίκα του, Τζοβάνα, μένει πίσω στο απομονωμένο χωριό της Σαρδηνίας προσπαθώντας να αναθρέψει τον μικρό τους γιο. Τα χρόνια περνούν δύσκολα για το ανδρόγυνο, η ισχνή αλληλογραφία και η οικονομική βοήθεια που στέλνει ο Κονσταντίνο δεν αρκούν. Η Τζοβάνα είναι νέα και ό,τι βασάνιζε το μυαλό της τα πρώτα χρόνια της φυλάκισης του άντρα της γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν μια νέα τραγωδία χτυπάει την πόρτα της.
Έρμαια των παθών και της μοίρας, οι ήρωες δεν παύουν να βλέπουν σαν τη Δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους το θανάσιμο αμάρτημα και εδώ βρίσκεται η διάσταση ανάμεσα στην καθολική πίστη και τις επιταγές της πολιτείας. Θρησκευόμενοι, αλλά υποκριτές οι περισσότεροι, κινούνται από ιδιοτέλεια, υιοθετώντας ό,τι βολεύει τη συνείδησή τους. Θα πάνε στην εκκλησία για να κουτσομπολέψουν, θα συμβουλέψουν την Τζοβάνα να κοιτάξει τη ζωή της, αλλά θα την κατακρίνουν όταν θα επιλέξει να παντρευτεί ξανά. Κανένας δεν κοιτάζει τα δικά του ατοπήματα, όλοι τους όμως είναι έτοιμοι να λιθοβολήσουν ανάλγητα την αμαρτωλή.
Και ενώ η συγγραφέας ξεγυμνώνει την ανθρώπινη φύση αποκαλύπτοντάς την έως τα πιο βαθιά και χαμερπή κίνητρά της εστιάζοντας στην αγωνία και τον αγώνα της ανθρώπινης ύπαρξης, από την άλλη το έργο της είναι γεμάτο λυρισμό και οι περιγραφές της φύσης συντελούν στην ένταση του δράματος καθώς οι ήρωες παλεύουν ανάμεσα στο καλό και το κακό, την ομορφιά και την ασχήμια.
Το “Μετά το διαζύγιο” είναι ένα μεσογειακό μυθιστόρημα και ελπίζω να κρατήσει καλή συντροφιά στο ελληνόφωνο αναγνωστικό του κοινό.
Ευρυδίκη Αμανατίδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...