Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Ματζ Σουίντελς: Η γυναίκα από την Κορσική

Ο κόσμος της Συμπίλια κλονίζεται όταν, δεκαέξι χρονών, οδηγείται νύφη ή για την ακρίβεια, ξεπουλιέται στην πανίσχυρη οικογένεια Ρότσα. Η ζωή στην Τάιτα, ένα μικρό χωριό της Κορσικής σμιλεμένο στον βράχο, αποκόβει τη νεαρή κοπέλα από τα όνειρά της. Ο γάμος της με τον Μισέλ δεν της χαρίζει ούτε έρωτα ούτε αγάπη. Τα ήθη στην Κορσική είναι σκληρά. Το χωριό, όπως και όλο το νησί, ζει σε έναν κόσμο δικό του, φρούριο των κατοίκων του που βλέπουν τους ξένους ως μόνιμους παρίες. Ξένη θεωρούν και την Συμπίλια κι ας είναι Κορσικανή. Γιατί απλά είναι γυναίκα και το φύλο της εξυπηρετεί μόνο την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και την τόνωση των φαλλοκρατικών αντιλήψεων των ανδρών. Όσο και να προσπαθεί να γίνει αρεστή στην οικογένεια του άντρα της, δεν θα το κατορθώσει. Είναι μακρύς ο δρόμος της και λίγα τα πατήματα που δε θα τη βγάλουν σε κακοτοπιές. Η σύγκρουση με τον πεθερό της είναι αναπόφευκτη, η αντιπαράθεσή τους αρχίζει από το 1939 για να πάρει τέλος το 1960 όταν ένα Αυγουστιάτικο μεσημέρι θα τον εκτελέσει εν ψυχρώ στην πλατεία του χωριού. Ο κόσμος παρακολουθεί με ανάμικτα συναισθήματα τη δίκη της. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη τελικά;
Είναι σπάνιες οι φορές που ένα μυθιστόρημα θα το διαβάσω ξανά και ξανά. «Η γυναίκα από την Κορσική» ανήκει σε αυτή την κατηγορία των συναρπαστικών βιβλίων που σε κάνουν να ανατρέχεις σε αυτά και η κάθε νέα ανάγνωση να σε εκπλήσσει με τη μαγεία της. Η Ματζ Σουίντελς διαθέτει το χάρισμα να καθηλώνει τον αναγνώστη της με τη γραφή της. Μέσα από τις σελίδες, πίσω από τις λέξεις, νιώθεις τη χαύνωση των μεσημεριών κάτω από το λιοπύρι, την ομίχλη, τη βροχή που αλύπητα ραπίζει το σώμα, τις μυρωδιές του λόγγου, ακολουθείς τα χνάρια των βοσκών από και προς τα χειμαδιά, φτάνεις στο παλιό λατομείο όπου ο νεώτερος άνθρωπος θα αποδειχτεί πιο πρωτόγονος από αυτόν που ήρθε να μελετήσει στην Τάιτα ο αρχαιολόγος Τζακ Ουόλτερς. Σκηνές ηρωισμού, η μάχη της Κορσικής, ο βίος και η πολιτεία του λοχαγού Ρόμπιν Μουρ και πίσω από το κάθε τι πάθη. Πάθη που βγαίνουν στην επιφάνεια όσο κι αν προσπαθεί να τα κρύψει κανείς καθώς οι ήρωες του μυθιστορήματος περνούν από τον ρόλο του θύτη σε αυτόν του θύματος ή αντίστροφα.

«Η γυναίκα από την Κορσική» είναι ένα μυθιστόρημα που εξερευνεί έντεχνα το τι σημαίνει πάθος για έναν λαό, τα ήθη και τις παραδόσεις του, ποια είναι η έννοια της ελευθερίας στην ουσία της και πώς εμπλέκεται ο άνθρωπος ως μονάδα σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυτράκη. Την εξαιρετική μετάφραση έχει κάνει η αείμνηστη Καίτη Οικονόμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου