Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Albert Sánchez Piñol: Ψυχρό δέρμα

Ένα νησί κουκκίδα, στην άκρη του Νότιου Ατλαντικού. Μοναδικοί του κάτοικοι ο φαροφύλακας και ο μετεωρολόγος. Το πλοίο που παρεκκλίνει της πορείας του για να εκτελέσει το ιδιότυπο δρομολόγιο, αποβιβάζει τον νέο μετεωρολόγο, δεν βρίσκει όμως πουθενά τον παλιό. Ο φαροφύλακας Μπατίς Καφό δεν είναι διατεθειμένος ή μάλλον δεν βρίσκεται σε θέση να διαλευκάνει το μυστήριο. Μη δίνοντας σημασία προς το παρόν στη σχεδόν καταληπτική κατάσταση του φαροφύλακα και κουβαλώντας τους δικούς του φόβους και ανασφάλειες, ο νεοαφιχθείς μετεωρολόγος προσπαθεί να βολευτεί στο αφιλόξενο περιβάλλον του νησιού. Μέχρι που έρχεται το σκοτάδι και μια επίθεση παράξενων αμφίβιων πλασμάτων που ούτε στους χειρότερούς του εφιάλτες δε θα φιλοξενούσε κανείς.
Το ψυχρό δέρμα είναι μια αλληγορία πάνω στη διαφορετικότητα, αλλά και μια μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε συνθήκες απομόνωσης. Ο συγγραφέας μέσα από τη στιλιστική του θρίλερ, μελετάει τον φόβο και τη φοβία. Γιατί επιλέγουμε την απομόνωση, τη διαφορετική συμπεριφορά; Πώς διαμορφώνουμε την ιδεολογία και πότε αυτή γίνεται ιδεοληψία; Ποιος κρίνει το τι είναι έλλογο και τι όχι; Τι σημαίνει αμύνομαι και επιτίθεμαι; Ποια είναι τα όρια της λογικής;

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, μία γραφή εμπνευσμένη και μια υπόθεση που κόβει την ανάσα για να μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο υπερτιμημένη είναι η έννοια «άνθρωπος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου