Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Μην ταράζετε την ψυχή του βιβλίου

Ταραχή και σάλο προξένησε η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού ΠΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου μετά από δέκα εννέα συναπτά έτη λειτουργίας.
Σε μια χώρα όπου ο άνθρωπος απαξιώνεται καθημερινά βαρυγκωμώντας κάτω από το άχθος της επιβίωσης, το βιβλίο και η ανάγνωση γενικότερα είναι μία υγιής διέξοδος. Ας είναι ταξίδι αυτό, ψυχαγωγία ή εφαλτήριο για υγιή προβληματισμό.
Τι άλλαξε μέσα σε μία εικοσαετία ώστε πέρα από τη δυσμενή ματιά που ρίχνουν άλλοι πολιτισμένοι εταίροι μας στη γενική κατάσταση της χώρας, να διεκδικήσουμε και την πρωτοτυπία του να κλείνει ένας φορέας που πέτυχε κατά πολύ τον σκοπό σύστασής του;
Δέκα εννέα χρόνια πριν κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό όπως και για την καταγραφή εκδοτικών και συγγραφικών δεδομένων.
Τι είδαμε μέχρι σήμερα από το ΕΚΕΒΙ;
Πρώτο και κυριότερο τη Βιβλιονέτ, μια πλήρη και έγκυρη βάση των δεδομένων για τα βιβλία που κυκλοφορούν είτε έντυπα είτε σε ψηφιακή μορφή. Ας σημειώσω εδώ ότι αυτή η υπηρεσία στην οποία εύκολα μπορεί να ανατρέξει όχι μόνο αυτός που είναι μέρος της παραγωγική αλυσίδας του βιβλίου, αλλά και ο κάθε αναγνώστης, είναι δωρεάν σε αντίθεση με παρόμοιες ευρωπαϊκές της Γερμανίας εξαιρουμένης. Αυτή τη βάση φαίνονται να διεκδικούν αυτή τη στιγμή ως μνηστήρες μιας σύγχρονης Πηνελόπης ο ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου-μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός), η ΕΝΕΛΒΙ(ένωση ελληνικού βιβλίου-σωματείο εκδοτών και βιβλιοπωλών) και η Εθνική Βιβλιοθήκη που είναι υπεύθυνη και για την παραχώρηση του ISBN.
Τα πολλαπλά αρχεία εκδοτών, βιβλιοπωλών, μεταφραστών, συγγραφέων. Στέκομαι στο τελευταίο και αναφέρομαι στο σχετικά πρόσφατο επίτευγμα της δημιουργίας αρχείου σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων. Αν δε δίνει αυτό τη δυνατότητα στον κάθε αναγνώστη να γνωρίσει τους νέους ανθρώπους στο χώρο, κάτι που η μεγάλη βιβλιοπαραγωγή και το πεπερασμένο του χώρου ενός βιβλιοπωλείου δεν το επιτρέπει, τότε πού αλλού θα ανατρέξει κανείς;
Το πρόγραμμα Φράσις για την επιχορήγηση μεταφράσεων ελληνικών έργων που θα εκδοθούν και κυκλοφορήσουν στο εξωτερικό.
Το Παρατηρητήριο ψηφιακού βιβλίου, από τα πρόσφατα προγράμματα δράσης και αυτό, με στόχο την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο χώρο της ψηφιακής ανάγνωσης και την επιμόρφωση με συναντήσεις, σεμινάρια και ημερίδες.
Το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας που έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης επαφής του μικρού αναγνώστη με τον δημιουργό ενισχύοντας την αγάπη για το βιβλίο στη σχολική ηλικία.
Αυτό βέβαια υπήρξε και η αφορμή αλλά όχι η αιτία να παρθεί η απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ. Οι αποφάσεις και επιλογές συγκεκριμένων τίτλων (μιλάμε για παιδικά βιβλία) που αγοράζονται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διανεμηθούν σε δημοτικά σχολεία της χώρας δημιουργώντας κάποιες βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της ανάγνωσης αποτέλεσε σκάνδαλο. Αυτό ήταν και το μόνο που κατονομάστηκε ως αιτιολογία της καρατόμησης του ΕΚΕΒΙ. Μα σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού μιλάμε για παραβατικότητα εντός ή εκτός εισαγωγικών, ακόμη και ο παραβάτης αντιμετωπίζεται όχι με ρήψη στην πυρά, αλλά προσπάθεια αναμόρφωσης. Εν προκειμένω, η υπαρκτή ή φαινομενική τιμιότητα της γυναίκας του Καίσαρα, κατά το παροιμιώδες, δεν έπαιξε κανέναν ρόλο.
Όπως και να έχει, το να καταργήσεις έναν φορέα και να μεταθέσεις τις δραστηριότητές του στη Διεύθυνση Γραμμάτων ενός πρώην Υπουργείου -γιατί ο πολιτισμός σε αυτήν τη χώρα δεν κρίθηκε άξιος και ικανός τελικά να διακρίνεται με κεφαλαίο το πρώτο του γράμμα και υποβιβαζόμενος εντάχτηκε στη μεγάλη οικογένεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού- δεν αποτελεί λύση. Πρώτα εξετάζεις τη βιωσιμότητα και εφόσον βγάλεις αρνητικό πρόσημο, δημιουργείς νέες υποδομές και τότε αναθέτεις. Σαν να λέμε πως καλούμαστε να κατοικήσουμε ένα σπίτι που έχει μόνο τοίχους και καθόλου σκεπή. Με την πρώτη βροχή, «ζήτω που καήκαμε».
Οι 35 εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ -άνθρωποι απλήρωτοι εδώ και μήνες που όμως συνεχίζουν να παράγουν έργο-από χθες 15/1/2013 έχουν ανοίξει ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών για την αναστολή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα να κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Ηλεκτρονική φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών έχουν ανοίξει και οι βιβλιοθηκονόμοι και αρχειονόμοι της χώρας.
Ας κάνουμε ο καθένας αυτό που οφείλει ώστε η πνευματική ζωή του τόπου να μη γίνει μυθιστόρημα, γιατί τότε ο μόνος τίτλος που θα της ταιριάζει θα είναι «Ανεμοδαρμένα Ύψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...