Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ο συγγραφέας Δημήτρης Νίκου για το φύλακα στο φάρο

Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά το συγγραφέα Δημήτρη Νίκου που επισκέφτηκε το φύλακα στο φάρο και μίλησε για αυτόν. Για να γνωρίσετε το ιστολόγιό του http://dimitris-nikou.blogspot.gr/

Γράφει ο Δημήτρης Νίκου

Πηγαίνοντας στην Θεσσαλονίκη πριν λίγες μέρες, είχα στο μυαλό μου όταν γυρίσω να κάνω μια ανάρτηση για τις εντυπώσεις μου από τις εκθέσεις βιβλίου όπου είχα τη χαρά να παρευρεθώ. Τελικά όμως, αποφάσισα να κάνω κάτι σχετικό αργότερα και τώρα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο που με συντρόφευσε στο ταξίδι προς τη νύμφη του Θερμαϊκού. Και όχι μόνο με συντρόφευσε, αλλά με συνεπήρε σε τέτοιον βαθμό, που για πρώτη φορά μετά από καιρό, τελείωσα βιβλίο την ημέρα που το ξεκίνησα.

Πρόκειται για το μυθιστόρημα "Ο φύλακας στο φάρο" της Ευρυδίκης Αμανατίδου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Η Ελένα, μια νεαρή εκτιμήτρια κοσμημάτων, Ελβετίδα με ελληνικές ρίζες και ταμπεραμέντο, φθάνει στην Ήπειρο για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της νεκρής μητέρας της. Ταυτόχρονα, αποδέχεται την πρόκληση μιας πάμπλουτης αριστοκράτισσας να αναζητήσει έναν πολύτιμο παλιό σφραγιδόλιθο, κειμήλιο της οικογένειάς της, που χάθηκε στην Ήπειρο λίγο πριν το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η μοίρα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για την Ελένα σε αυτό της το ταξίδι. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη ζωή να διορθώσει αδικίες, να τιμωρήσει για τα εγκλήματά τους ανθρώπους που θεωρούνταν άτρωτοι και να ξανασμίξει μονοπάτια που κάποτε χωρίστηκαν άδικα και με πολύ πόνο. Το πανάκριβο δαχτυλίδι με τον σφραγιδόλιθο θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Ελένα κουβαλάει μαζί της -χωρίς να το ξέρει- τον "σφραγιδόλιθο" της δικής της ζωής, ένα παλιό βιβλίο της μητέρας της με βότανα και γιατροσόφια που, όπως και το δαχτυλίδι, περνάει από γενιά σε γενιά.

Περισσότερα δε θέλω να σας πω γιατί θα αποκαλυφθούν κομμάτια της ιστορίας του βιβλίου που τόσο περίτεχνα έχει πλέξει η Ευρυδίκη, οπότε ας δούμε τι μας δίνει το ίδιο το βιβλίο στο οπισθόφυλλό του:

"Αρχές καλοκαιριού, κάποια χιλιόμετρα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο φάρος δεσπόζει αδιάφορος στα ανθρώπινα δράματα, ανεπηρέαστος από ένα τραγικό έγκλημα. Υπομένει απλώς τη φθορά του χρόνου ή περιμένει την επιστροφή του φύλακά του; Τρεις εβδομάδες γεμάτες πάθη και μυστήριο, καθώς αλλεπάλληλα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια και τέσσερις οικογένειες οδηγούνται σε μια θανάσιμη σύγκρουση. Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιο το θύμα; Τα γεγονότα διαδέχονται καταιγιστικά το ένα το άλλο και η Ελένα αναρωτιέται αν το στοίχημα που έβαλε ήταν τελικά με τον ίδιο το διάβολο."

Συναρπαστικό, καλογραμμένο και με ανατροπές στην πλοκή που μεγαλώνουν και ανανεώνουν την αγωνία για τη συνέχεια, ο "Φύλακας στο φάρο" είναι ένα μυθιστόρημα που, δίχως υπερβολή, δεν θα σας αφήσει να το αφήσετε από τα χέρια σας - όπως συνέβη και με μένα. Η Ευρυδίκη Αμανατίδου μπλέκει το παρελθόν με το παρόν διαφορετικών φαινομενικά ανθρώπων, με φόντο την ανθρωπογεωγραφία της Θεσπρωτίας και επιτυχημένες πινελιές γεγονότων από την ιστορία.

Κλείνοντας, ας δούμε λίγα πράγματα για την συγγραφέα. Η Ευρυδίκη Αμανατίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει. Σπούδασε στη Νομική Σχολή και έχει ασχοληθεί μεταξύ άλλων με μεταφράσεις και την συγγραφή παιδικών θεατρικών. Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για το θεατρικό της έργο "Ένα καπέλο για τον καθηγητή" και έχει λάβει τιμητική διάκριση στον Λασκαρίδειο διαγωνισμό διηγήματος. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο "Στη Μεσόγειο κολυμπούν παράξενοι Θεοί" κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις Βασιλείου, για να ακολουθήσουν κατόπιν στις εκδόσεις Μίνωας τα μυθιστορήματα "Σιωπηλή πέτρα" (2007), "Η ακριβή ανάσα του νερού" (2009) και "Ο φύλακας στο φάρο" (2011).

Εύχομαι στην Ευρυδίκη καλή και μεγάλη επιτυχία για αυτό το πανέμορφο μυθιστόρημα και θέλω να της πω από 'δω ότι χαίρομαι που έχουμε γνωριστεί και είμαστε πλέον φίλοι.

4 σχόλια:

  1. Ξαναδιαβάζω τώρα το κείμενο αυτό μετά από τόσο καιρό και φέρνω στο νου μου την Ελένα, τον δυναμισμό και τη γοητεία της, καθώς και όλης της ιστορίας. Τα ίδια ακριβώς θα έγραφα και τώρα, αν δεν έμπαινα στον πειρασμό να γράψω περισσότερα και πιο ενθουσιώδη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, σε ευχαριστώ για μία ακόμη φορά! Ήσουν από τους πρώτους που στήριξαν το φύλακα και εμένα και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή επιτυχία. Μέσω του ιστολογίου μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε αξιόλογες συγγραφικές προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...