Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

Η ακριβή ανάσα του νερού

Η ακριβή ανάσα του νερού είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος αλλά και η ταινία-σταθμός για την ηρωίδα, την ανερχόμενη ηθοποιό Μαρίτα Στράτου. Η συμμετοχή της στο φεστιβάλ του Βερολίνου θα ωθήσει την καριέρα της και θα σταθεί η αφορμή για να συναντήσει ξανά τον έρωτα της ζωής της, το Γερμανό σκηνοθέτη Μίρο Κραφτ. Και όπως ο κινηματογραφικός ήρωας κάνει ένα οδοιπορικό λύτρωσης από το ποτάμι προς τη θάλασσα μέχρι να εξιλεωθεί συμβολικά από τις τύψεις ενός πολέμου, έτσι και οι αντίστοιχοι μυθιστορηματικοί, η Μαρίτα και ο Μίρο, ζώντας με το βάρος μυστικών από τα χρόνια της Κατοχής, θα κάνουν το δικό τους ταξίδι έως ότου το υδάτινο στοιχείο, το νερό, συντελέσει συμβολικά και κυριολεκτικά στον εξαγνισμό και την αποκατάσταση των ισορροπιών.

Η πορεία των διαφορετικών ανθρώπινων χαρακτήρων άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με την ιερή, μαγευτική, θεραπευτική και αναγεννητική δύναμη του νερού που αντιστοιχεί στη ζωή και την αιωνιότητα. Το σύγχρονο και το παραδοσιακό συνυπάρχουν ξεκινώντας από την Ελλάδα της δεκαετίας του τριάντα έως την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή και τα σκοτεινά χρόνια του εμφύλιου, συνεχίζοντας σε ένα διεθνές σκηνικό με μια Ευρώπη που αλλάζει, τη βελούδινη επανάσταση στην πρώην Τσεχοσλοβακία, την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο και την επανένωση των δύο Γερμανιών, και καταλήγοντας στον τόπο όπου άρχισαν όλα, πίσω στη γη της Αρκαδίας εκεί όπου υπάρχουν ακόμη ραβδοσκόποι, νεράιδες και ξωτικά.

1 σχόλιο:

  1. Το σύγχρονο και το παραδοσιακό συνυπάρχουν ξεκινώντας από την Ελλάδα της δεκαετίας του τριάντα έως την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή και τα σκοτεινά χρόνια του εμφύλιου, συνεχίζοντας σε ένα διεθνές σκηνικό με μια Ευρώπη που αλλάζει, τη βελούδινη επανάσταση στην πρώην Τσεχοσλοβακία, την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο και την επανένωση των δύο Γερμανιών, και καταλήγοντας στον τόπο όπου άρχισαν όλα, πίσω στη γη της Αρκαδίας εκεί όπου υπάρχουν ακόμη ραβδοσκόποι, νεράιδες και ξωτικά.....


    Καλά μιλάμε το ένστικτο μου, μου λέει πως ισως αυτό να είναι και το καλύτερο σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή