Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Αχέροντας

Οδηγεί ο Αχέροντας στην πύλη του κάτω κόσμου; Ο ποταμός που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 συνεχίζει να εξάπτει τη φαντασία όλων. Πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται τα βατά του σημεία μόνο με την ιδέα ότι περνούν από τις πύλες του Άδη. ΄Ισως στο νου τους είναι αποτυπωμένη η μυθολογική διαδρομή του ψυχοπομπού Ερμή έως ότου παραδώσει τις ψυχές των νεκρών στο «βαρκάρη» Χάροντα ο οποίος έναντι αμοιβής, του οβολού, θα τις περάσει από τα υδάτινα στενά για να τις οδηγήσει στον κάτω κόσμο. Πύλες του Άδη ονομάζονται οι εντυπωσιακοί κατακόρυφοι σχηματισμοί, βράχοι ύψους από εκατό έως διακόσια μέτρα, που ο επισκέπτης θα συναντήσει αν ακολουθήσει ανοδικά το ρεύμα του ποταμού προς τη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Για αυτούς που προτιμούν την ευκολία τους, υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί μέχρι το χώρο στάθμευσης και από εκεί αρχίζει το μονοπάτι και μια διαδρομή στη στενωπό που κόβει την ανάσα. Διασχίζει ένα μικρό τούνελ και βγαίνει στη Σκάλα συνεχίζοντας την πεζοπορία για τους τολμηρούς μέχρι το μύλο του Ντάλα και μετά από περίπου τέσσερις ώρες στο Σούλι, το σημερινό χωριό Σαμονίδα.

Η περιπατητική διαδρομή μήκους περίπου ενάμιση χιλιομέτρου στο χωριό Γλυκή, στις πηγές του ποταμού Αχέροντα, φέρνει στον ανθρώπινο νου τον παράδεισο. Εκεί, το πιο φιλόξενο σημείο του ποταμιού προσφέρεται για αναψυχή υπενθυμίζοντας με σημάνσεις και ανάλογους κάδους ότι μπορούμε να σταθμεύσουμε στο χώρο πάντα με γνώμονα όμως την αγάπη για τη φύση και την προστασία του τοπίου που δέχεται να μας κάνει κοινωνούς του. Από αυτό το σημείο μπορεί κανείς να κάνει κανό ή καγιάκ ή τη διαδρομή με άλογα. Για αυτούς που δεν τους αρέσει και ιδιαίτερα η περιπέτεια, υπάρχουν τα παρόχθια καφενεία και εστιατόρια που τα τραπέζια τους φθάνουν μέχρι τα κελαριστά νερά.

1 σχόλιο:

  1. Πάμε διακοπές Αχέροντα....
    Δείτε φωτογραφίες απο τα Στενά Αχέροντα στην σελίδα:

    Ξενοδοχείο Πηγές Αχέροντα
    http://www.acheronsprings.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημήτρης Νίκου: Οδοιπόρος

  Σαν άλλος Άτλαντας σηκώνεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου. Η δική σου ύβρις είναι μία ακόμα αποστασία. Είσαι ένας από εμάς, όχι όμως...